για παθήσεις της ωχράς κηλίδος...

Ωχρά κηλίδα ονομάζεται η φυσιολογική περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο του βυθού κάθε ανθρώπινου οφθαλμού. Παίρνει το όνομά της από την κιτρινοκόκκινη (ωχρή) όψη της και είναι υπεύθυνη για την λεπτομερή και υψηλής ανάλυσης εικόνα που αντιλαμβανόμαστε μέσω του διόφθαλμου οπτικού μας συστήματος.

 

Υπάρχουν πάρα πολλές παθήσεις της ωχράς κηλίδος σε όλες τις ηλικίες. Γονιδιακές, συγγενείς, επίκτητες, μετατραυματικές, μεταβολικές, αγγειακές, φλεγμονώδεις, τοξικές κ.ά. Οι πιο συνηθισμένες είναι παθήσεις που εμφανίζονται κυρίως στην τρίτη ηλικία όπως η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδος Ξηρού ή/και Υγρού Τύπου και άλλες που σχετίζονται με συστηματικά ή/και αγγειακά νοσήματα όπως η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια και το Οίδημα της Ωχράς Κηλίδος μετά από Κλαδική ή Κεντρική Απόφραξη του Αμφιβληστροειδικού Φλεβικού Δικτύου, κ.ά.

 

Μεταξύ άλλων στις μέρες μας εφαρμόζονται εξαιρετικές θεραπείες τις παραπάνω παθήσεις μέσω ενδοβολβικών ενέσεων (Anti-VEGF, Τριαμσινολόνης, Οκριπλασμίνης) και εμφυτευμάτων (Δεξαμεθαζόνης, Φθοροκινολόνης) αλλά και ειδικών Laser (Pascal, Micropulse) με άριστα αποτελέσματα.

 

Όλες οι παραπάνω θεραπείες πραγματοποιούνται στιγμιαία μετά από απλή ενστάλαξη αναισθητκού κολλυρίου και οι ασθενείς επιστρέφουν άμεσα στις δραστηριότητές τους χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις.

 

Στην εξέλιξη και αποτελεσματικότητα των παραπάνω θεραπειών βοήθησε η ραγδαία ανάπτυξη σύγχρονων οφθαλμολογικών εξετάσεων μέσω ειδικών τεχνολογικών επιτευγμάτων-μηχανημάτων υψηλής ακρίβειας και αξιοπιστίας όπως η Ψηφιακή Φλουοροαγγειογραφία (FA), η Ψηφιακή Αγγειογραφία με Ινδοκυανίνη (ICGA) η Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT) και η OCT-Αγγειογραφία (OCT-Angio).